Polperro Big Green project

Polperro Big Green project

Lead Organisation: Polperro Community Council

Investment Priority: Community and Place

Fund: Community Levelling Up

SPF awarded: £115,013

Location: Polperro

Polperro Community Council has created a project to revitalise and promote the use of an open public space at the heart of the village, known as “Big Green.” The location is a riverside, mostly cobbled area including seating, planting and a Celtic cross monument. It lies adjacent to the Grade II Listed Saxon Bridge, in relatively close proximity to a small number of Listed Buildings (all Grade II) and is situated centrally within the historic village of Polperro and the Polperro Conservation Area.

 

Polperro Community Council has been planning the refurbishment of Big Green since as far back as 2016 and has created exciting plans to breathe new life into this outdated and under-used site. They intend to honour the uses that had traditionally been made of Big Green and therefore spoke to local groups and individuals from the outset, by hosting a public consultation event to collect views on how the space should be used.

 

This project will make the space more accessible to everyone, including wheelchair users and those with prams. This enhancement will enable it to become a more flexible events space, in order to host a range of community activities. The project will maximise its beautiful riverside location, adding new seating so that the community can fully enjoy these views and it will also bring added benefits to local traders, enabling them to make the most of their riverfront position. They will also relocate the Celtic cross within the space so that this heritage asset can be fully appreciated, and create direct access to the historic Polperro Methodist Church, which adjoins the site, by creating some wide, shallow steps.

 

A heritage impact assessment carried out as part of the planning process concluded that: “the proposed refurbishment of Big Green will result in a Positive Effect on the character of the Conservation Area, due in large part to the currently rather shabby nature and dated appearance of the public open space.

 

 

Subscribe to the Good Growth newsletter

Please select all the ways you would like to hear from Good Growth.

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.